On the road

Op de morgen van twee januari vertrok ik iets na zeven richting Straatsburg. Gedurende mijn ongeveer 400 kilometer lange tocht  zou ik de steden Luik, Trier en Saarbrücken passeren. Zo heeft u een idee van mijn route. Er was erg weinig verkeer op de baan, hele stukken zag ik geen enkel ander leven, wat ik erg aangenaam vond. Hoewel de pechstrook en het land rond de autostrade besneeuwd waren, lag de weg er proper bij, het enige wat er was, waren vlekjes op de vooruit door opspattend zoutwater. Zolang het donker was en dit was vrij lang het geval, aangezien de zon zich tot iets na Trier met nog een goede 180 kilometer voor de boeg achter een dik wolkenpak verschool, merkte ik het niet eens. Maar als de lage winterzon op de voorruit schijnt, dan verstrooien de zoutvlekjes het zonlicht en dit is hinderlijk want het belemmert zicht. Goed, ik drukte op de knop om mijn ruiten schoon te maken maar blijkbaar was het waterreservoir leeg en mijn ruitenwissers smeerden de smurrie over mijn voorruit. Met de zon daarop zag ik bijna niets meer en dit aan 130 km per uur. Eventjes schrikken. Aangezien ik het niet echt opportuun vond te stoppen op een besneeuwde pechstrook, heb ik een kilometer of tien verder gesukkeld tot de eerste parking. Daar met een handdoek mijn voorruit spatvrij gemaakt en hopen dat ik de autostrade niet opkom achter een vrachtwagen zodat mijn werk naar de haaien is. Vanaf dan was het elke dertig kilometer even aan de kant om de voorruit proper te maken.

Ik heb geen GPS maar wel een kaart en ik had een vrij goed idee hoe ik moest rijden. Ik wist dat ik naar Saarbrücken moest, daar de Duits-Franse grens over en dan richting Straatsburg. Stoutmoedig vermoedde ik dat er aanwijzingen naar een grote stad als Straatsburg zouden zijn. Saarbrücken is een voorbeeld van een fijn staaltje stadsplanning want het heeft geen ring maar wel een aantal autostrades die doodlopen in haar centrum. Zo ook mijn autostrade: wie zich de omweg van 40 km bespaart, dient doodleuk vijf kilometer door een zone vijftig te rijden met geen enkele richtingsaanwijzing. Ik was vrij verblind door de zon in mijn ogen. Er waren geen lijnen op de grond en hier en daar een schuin kruispunt; ik deed het enige wat ik kon doen: kijken waar de auto voor mij reed. Eenmaal terug op een autostrade besloot ik bij gebrek aan richting Straatburg de enige Franse aanduiding, namelijk Metz, te volgen. Ik wist dat de grens niet ver was en eenmaal in Frankrijk zou ik me wel heroriënteren. Ik reed dus op een autostrade maar plots zie ik een bord met snelheidsbeperking 40. Aangezien ik bijna alleen op de weg was, er niets met de baan scheelde en het nog steeds drie vakken waren, besloot ik langzaam te vertragen naar 80 km per uur of iets in die buurt. En dan zag ik het: grenscontrole! Lang leve het verenigde Europa. Hoe toepasselijk: mijn eerste contact in het Frans in Frankrijk was met een agent. Ik deed men raampje naar beneden en begroette de man vriendelijk met ‘Bonjour’ , hij begon een uitleg waar ik niet te veel van begreep maar ik vatte dat het ging over de snelheid waarmee ik de grens naderde. Ik: ‘Pardon’ en dat mijn kennis van de Franse taal niet zo denderend is. Gelukkig schakelde de man over in vlot Engels en hij vroeg me vanwaar ik kwam, waar ik naar toe ging en waarom. Nadat ik antwoordde kon ik weer vertrekken; ik denk niet dat ik tijdens de trip ergens sneller gereden heb als mijn hartslag tijdens dat gesprek.

Op Franse bodem vond ik richtingaanwijzingen naar Straatsburg. In de wirwar van het klaverblad dat de richtingen Metz en Straatsburg scheidt, maakte ik een fout: oeps. Ik betaalde deze vergissing met tweemaal 40 cent péage om de autostrade af en weer op te rijden. Na een tijdje kwam ik bij een grote péage post maar het automaat zag er anders uit dan bij mijn twee vorige ontmoetingen. Ik zag niet meteen waar ik geld moest in steken en hoeveel: tiens, ik dacht is deze misschien voor mensen met een speciale kaart. Maar na twintig seconden verbijstering viel mijn euro: ik zag een ticketje uit het automaat steken: joink en ja hoor: de barrière die mijn weg versperde verdween in de lucht. Na een kilometer of zestig kwam ik bij de betaalpost: €7,90 was mijn schuld.

Toen ik Straatsburg binnenreed was ik moe en hongerig en wist ik niet meteen waar naar toe. Na even mijn opties te hebben overwogen besloot ik de auto te parkeren in de ondergrondse parking van het station en te voet mijn kot te zoeken. Dit ging verrassend vlot: ik vond mijn kot in een groot halfuur en ondertussen kreeg ik een eerste indruk van Straatsburg. De binnenstad is echt wel prachtig en bruisend: er was heel veel volk op de been.

Ik vond het gebouw van mijn kot en drukte op de bel: geen reactie. Ik drukte nogmaals op de bel: niets; het angstzweet brak bij me uit. Ik kon tussen 10 en 14uur de sleutel ophalen en het was tegen 13uur. Met de moed der wanhoop drukte ik op de bel, dit maal iets langer en de goden waren me gunstig gezind want er werd open gedaan. Oef, wat een opluchting! Ik kreeg een sleutel, een rondleiding en wat uitleg en men zei me dat de bijbehorende administratie voor maandag was: geen probleem voor mij.

Mijn kot ziet er leuk uit, al is het niet groot: ik heb een bureau, een bed en daartussen zou je bijvoorbeeld een matras kunnen leggen maar ik heb wel een eigen toilet en douche, in een badkamer van één vierkante meter. Klein maar gezellig en ik denk dat ik hier probleemloos zes maanden kan wonen. Ik zit op de vijfde verdieping maar dit geeft me geen uitzicht want alle gebouwen in men straat zijn minstens even hoog en ik heb een balkon, wat in de lente misschien nog fijn kan worden met een boek of zo.

Mijn eerste avond in Straatsburg was kort want ik was om half acht in mijn nieuwe bed gekropen aangezien ik totaal uitgeput was en aldus weet ik nog niet hoe deze stad zich ‘s nachts gedraagt.

Genoeg voor vandaag, tot de volgende!

Yours truly,

Robin

0 thoughts on “On the road”

 1. leuk da ge al kennis hebt mogen maken met de gendarmerie! 😛

  Uw auto kunt ge trouwes parkeren ofwel op de grote parking bij la bourse; ofwel een stukske verder gratis langs het kanaal..

  Leuk eh, zo’n kleine douche; leert daar maar aan wennen, want da’s uw wasplaats voor het komende half jaar! 😛

  Zit ge aan de voorkant of binnenkant van het gebouw? Want aan de binnenkant hebt ge wel mooi uitzicht op de stad(alez, ongeveer toch)

  Heb je al mensen leren kennen, daar in het Amitel?

  1. @ NIels:
   Ik zit aan de straatkant, ik denk boven de ingang.
   Bertrand heeft me verteld dat als mijn papieren in orde zijn ik hier in de buurt een bewonerskaart kan krijgen voor 10 euro per maand en daarmee ik dan in het quartier kan staan.
   Nog niet echt mensen leren kennen, heb thee gedronken met mijn buurman maar dat is alles. Morgen in de cafetaria enzo…
   Merci voor de informatie & steun.
   Doet dat goed met uw blok he!
   Succes

 2. Wow gij rijdt gewoon zonder gps en zonder ruitenwisser-sproeisel naar Straatsburg! Balls die ik NIET heb 🙂 Blij da ge goed aangekomen zijt!
  Ik ga uw spannende avonturen hier absoluut volgen!
  Your pokerbuddy,

  Sofie

  1. @ Sofie
   Merci dat ge mn avonturen gaat volgen.
   Zorg maar dat er in mijn afwezigheid vollenbak wordt gepokerd!
   Cya!

 3. dude, amuseer u er.
  BTW, als je frans op niets trekt, zal dat geen probleem vormen? de gendarmerie mag dan wel engels klappen maar ik peis niet dat ze mee zullen gaan telkens je brood moet gaan kopen 😀

  1. ben hier om frans te leren he
   en een brood kopen zal nog gaan:
   un pain s’il vous plait
   combien d’euro vous dites?
   ah oui
   voici
   merci & au revoir

 4. IOh, dat wist ik zelfs niet eens. ik zette hem ‘s avonds gewoon langs de straat want tussen 18u en 8 wordt er toch niet gecontroleerd. En als er geen plaats was, vaak genoeg op het voetpad.
  Hopelijk lukt het morgen een beetje met het vinden van de weg naar Weyersheim.
  Als ge een beetje gesetteld hebt, kunt ge trouwens misschien ook eens het CAF aanvragen, meer info kunt ge aan de balie wel krijgen. 🙂

  gr

 5. Het nachtje in de bak zal dan toch nog voor een andere keer zijn 🙂
  En echt respect dat ge zonder gps, mits enkele omwegen, heelhuids daar zijt geraakt!
  Amusement nog en veel succes morge bij uw eerste dag!

 6. @ Niels
  Op het voetpad 😀
  Nu is het geen controle tussen 19 en 7
  Bertrand begon bij mijn aankomst zelf over het CAF en dat hij dat maandag met me ging doornemen.
  Voel me voorlopig vrij goed in Amitel.

 7. Hoi, ben blij da ge veilig daar zijt geraakt, en da zonder gps!

  Ik wens u veel plezier en zal zeker uw blog in de gaten houden.

  Tijdens de komende weken/maanden verwacht wel foto’s hé 🙂

  Greets

 8. Succes met uw stage-opdrachten!

  En idd: We want photos!!! Zeker van dat kleine kamertje en de gezellige douche. Maar dan wel zonder u derin hé 😉 Gewoon de ruimte volstaat. En ook geen vreemde weerspiegelingen liefst…

  Veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.